Funderar du på vilken temperatur du bör hålla i spabadet, om denna kan sänkas under vintersäsongen eller hur ofta du behöver byta vatten? Här tar vi upp några av de frågor som många blivande spaägare har, eller funderingar som dyker upp hos er som redan är ägare av ett spabad.

Vilken temperatur ska spabadet ha?

Vad är rätt temperatur i ett spabad? Finns det en rekommenderad temperatur som vattnet bör ligga på för att spabadets pumpverk och mekanik ska fungera optimalt, eller är detta en smaksak och upp till varje spaägare? För vuxna så ligger en behaglig temperatur på ett spa mellan 37-40°C. Det finns givetvis undantag, mindre barn föredrar också oftast ett par grader svalare vatten. Så även om du föredrar långa bad, då kan det vara skönt att sänka temperaturen lite. Sommartid när solen gassar så kan det däremot vara skönt att istället kunna krypa ner och ta ett svalkande dopp i spabadet. Så med andra ord så varierar temperaturen något på spabad och detta beror främst på vilka som badar i det och vilken tid på säsongen det är.

Hur lång tid tar det att värma ett spabad?

Temperaturen i ett spabad höjs vanligtvis med mellan 1-2 grader per timme. Hur lång tid det kommer att ta för att värma upp ditt spabad beror bland annat utomhustemperaturen, vilken temperatur vattnet hållert som du spolar upp ditt spabad med och vilken temperatur du vill att vattnet ska komma upp i. När sedan vattnet i ditt spabad har kommit upp i rätt temperatur så ser pumpen till att ditt spabad håller denna. Även nattetid då temperaturen sjunker utomhus så håller spabadet samma temperatur. Dock så kan det krävas mer energi för detta.

Kan man sänka temperaturen mellan badtillfällena?

Ska du inte använda ditt spabad under en längre tid, tre veckor eller mer så kan du sänka temperaturen på ditt spabad. Vill du sänka temperaturen i ditt spa så bör du inte understiga 20°C. Detta är vanligtvis den lägsta inställbara temperaturen men givetvis kan det skilja mellan olika modeller. Ska du låta ditt spabad stå orört i mindre än 3 veckor, så bör du ändå låta vattnet hålla sin temperatur. Detta för att det tar mycket energi för att värma upp vattnet igen. De flesta modeller värmer vattnet 1-2°C i timmen och under hela denna tiden så kommer pumpen att vara igång.

Kan spabadet stå utan vatten på vintern?

Under kortare perioder är det okej att spabadet står tomt, men detta är något som bör undvikas. Risken för att rost bildas i rörsystemen är stor och att kallt vatten fryser sönder plastdetaljer. Så med andra ord så bör du inte tömma ditt spabad under vintern. Läs mer i vår guide om hur du kan sänka elförbrukningen på ditt spabad.

Hur ofta ska vattnet bytas i ett spabad?

Hur ofta du bör byta vatten i ditt spabad beror främst på hur många ni är som använder badet och hur ofta ni badar. Generellt så kan man säga att om man använder komunalt vatten, är fyra personer som badar två gånger i veckan så ska man byta spabadets vatten ungefär tre till fyra gånger per år. Vid mer frekvent badande eller om det är fler som nyttjar spabadet så bör det vara fler vattenbyten. Likaså gäller om man har egen brunn som vattnet tas av, då bör det också ske fler vattenbyten. Ett vattenbyte innan vintern bör planeras in före den stränga kylan kommer, då detta skulle kräva mer energi.

Regn i spabadet

Kan man bada när det regnar? Ja, du kan bada när det regnar, men du ska vara medveten om att regn i spabadets vatten stör pH-värdet och förorenar vattnet. Med det sagt så bör du göra en vattenanalys när du har badat klart för att reglera värdena igen. Det vanligaste är att pH-värdet höjs efter att det regnat, förutsatt att du badar och spalocket inte har varit på.

Vad ska jag tänka på för att ha fint vatten i spabadet?

  • Det främsta du ska göra för att säkerställa att du har en bra vattenbalans är att testa vattnet med teststickor eller en digital vattenmätare. Då ser du direkt om vattnet håller rätt värden och kan justera detta med spakemi vid behov.
  • Duscha alltid före du kliver ner i spabadet, för att bli av med föroreningar som du annars skulle ta med dig ner i vattnet. På så sätt minskar behovet av kemikalier och ditt spabad blir mer lättskött. Placera gärna en utedusch intill ditt spabad så blir det enklare att te en dusch innan badet.
  • Det är viktigt att du regelbundet tvättar spafiltret och byter ut detta vid behov. Blir filtret tätt så fungerar inte reningen optimalt och smuts som annars skulle ha fastnat här går tillbaka in i spabadet. Spafiltret ska rengöras en gång per månad och bytas ut en till två gånger på år. Detta beror givetvis lite på hur du använder ditt spabad. I vår webbshop finner du ett brett utbud av spafilter!
  • Byt vattnet regelbundet i spabadet.
  • När du rengör spabadet så använd endast rengöringsmedel som är anpassad för spabad, för att inte få ett skummande vatten eller rubba vattenbalansen.
  • Ta kontinuerligt bort synlig smuts med håvar, svampar och borstar.
  • Använd ett spalock eller termolock som skyddar vattnet mot smuts och håller vattnet varmt i spabadet.