Hem » Spakemi » Flockningsmedel

Flockningsmedel

Flockningsmedel och flockfix

Flockningsmedel är första hjälpen för en grumlig pool eller spabad och hjälper till att samla ihop partiklarna, så att du inte längre behöver ha dimmigt vatten i poolen. Du ska inte bada med flockningsmedel i poolen. Men så fort medlet har gjort sitt jobb med att samla ihop de små smutspartiklarna och dessa har sugits upp av filtret eller en bottensug så kan du hoppa ner i vattnet igen! I vårt breda sortiment av flockningsmedel hittar du garanterat det du behöver för att kunna ha rent badvatten hela säsongen, oavsett vilket filter du använder!

Varför ska jag använda flockningsmedel?

Större smuts i din pool eller spabad kan du ta bort med en håv eller så samlas det i breddavloppet. Däremot mindre partiklar så som fällningar från badkläder, hudavlagringar, solkräm, pollen och liknande är för små partiklar för att kunna fångas upp med en håv. Dessa föroreningar är vanligtvis för små för att fastna i poolfiltret eller spafiltret, men ibland gör de det. Dock så är det inte detta man vill, då dessa partiklar sätter igen filtret, så att funktion och livslängden på detta blir kortare. Det är här flockningsmedlet kommer in. Om du häller flockningsmedel i din pool så kommer detta att binda ihop föroreningar till en massa, som sedan sjunker ner på botten. Denna massa kan du sedan enkelt suga upp med en bottensug.

Hur tillsätts flockningsmedel?

Flockningsmedel eller flockfix kan du köpa både i flytande form och som sticks. Flockmedel i flytande form blandar du först ut i ljummet vatten, innan du häller ner det i poolen. Flockningsmedel i sticks eller flockfix i patroner placerar du i ditt bräddavlopp. Detta flockfix kommer då att utsöndras i liten mängd kontinuerligt och därmed förbättra sandfiltrets kapacitet.

Flockningsmedel rekommenderas främst tillsammans med ett sandfilter. Ska du använda flytande flockningsmedel tillsammans med en filterpatron eller pappersfilter så rekommenderar vi att du är försiktig och använder små mängder. Den geléartade massan som bildas kan snabbt sätta igen filtret. Rengöra ett filter gör du effektivast med ett anpassat rengöringsmedel för detta, en Filter cleaner.

När kan man bada efter flockningsmedel?

Om du undrar om du kan bada med flockningsmedel i din pool så är svaret nej. Innan du tillsätter flockningsmedel i ditt spabad eller pool så är det viktigt att först kontrollera pH-värdet, detta gör du med teststickor. Ett högt pH-värde kan också ge ett grumligt badvatten och då kan detta avhjälpas med hjälp av att sänka detta. Ett korrekt pH-värde ligger mellan 7,0-7,4. Skulle du bada med flockningsmedel i poolen så riskeras värdena i vattnet att rubbas. Att bada samtidigt som du har flockningsmedel i vattnet bidrar heller inte till att medlet får verka på rätt sätt, det vill säga att det flockar ihop sig och sjunker till botten. Däremot så kan man bada efter flockningsmedlet har sugits upp från botten med en bottensug eller av ett sandfilter.