Hem » Spakemi » Skumdämpare

Skumdämpare

Har du någon gång upplevt att du sitter i en diskbalja på grund av en massa skum, när du egentligen har sjunkit ner i ditt varma spabad? Skum i spabad kan bero på två saker, antingen ett för högt pH-värde eller tensider. Det mest troliga är det sistnämnda, tensider som är tvålrester. Kombinationen av varmt vatten, tvål och jetstrålar blir skum. Men det finns medel som avlägsnar skum i spabad, både skumdämpande medel och tillbehör som flyter på ytan och bekämpar skum.

Varför blir det skum i spabadet?

Upplever du att det bildas ett löddrande skum i ditt spabad, lugn bara det är helt naturligt. Skummet i ditt spa bildas av ett ämne på ytan som kallas tensider. Tensider kommer från olika typer av hudvårdsprodukter och kommer med andra ord i kontakt med vattnet när vi badar. Produkter som tvål, schampo och deodorant för med sig tensiderna ner i det varma vattnet, där de löses upp. När sedan massagejetsen börjar att rotera vattnet blir det en reaktion och skummet bildas.

Få bort skum i spabad

För att få bort skummet i spabadet finns det antingen skumdämpande medel att tillsätta i spat eller skumbollar eller skumringar som ligger och flyter på ytan. Ett skumdämpande medel tillsätter du antingen i vattnet eller sprutar direkt på skummet för att eliminera detta. Detta görs medans spabadets pump roterar vattnet. Du kan även använda dig av en ythåv för att få bort det värsta. Ett annat alternativ är att låta en skumring eller skumbollar flyta runt på ytan eller lägga dessa i ditt bräddavloppet. Dem är tillverkade i ett hydrofobt material vilket gör att de stöter bort vatten och drar till sig oljor och fett som minimerar skum. Glöm inte att rengöra dessa med jämna mellanrum.

Har du under en längre tid haft skum i ditt spabad så bör du även rengöra ditt spafilter med en filter cleaner, för att säkerställa att du även tar bort tensiderna därifrån.

Hur undviker jag skum i spabad?

Ett sätt att undvika skum i spabad är att duscha ordentligt innan du hoppar ner i badet. På så sätt minskar mängden tensider som du tar med dig ner i spabadet och därmed risken för att skum bildas. Men att först kliva in och ta en dusch innan du sjunker ner i det varma vattnet är inte alltid man tänker på, speciellt inte om du har gäster. Då kan det vara lämpligt att ha en utedusch i anslutning till spabadet.

Olika skum i spabad

Beroende på hur skummet i spabadet ser ut så finns det olika åtgärder. Är skummet vitt och 'rent' så beror det med största sannolikhet på tvålrester. Du eliminerar skummet med skumdämpande medel eller genom att lägga en SPA disc på vattenytan. Skulle däremot skummet i ditt spa ha en brunaktig färg så bör du göra ett vattenbyte och rengöra rören med en pip cleaner. Kontrollera även att du har rätt pH-värde i vattnet 7,2-7,6.