Hem » Badmiljö » Uteduschar

Uteduschar

En utedusch är ett välkommet tillskott till trädgården eller poolområdet. Utomhusduschen är det perfekta sättet att skölja av sig en varm dag eller innan man hoppar ner i poolen. Våra utomhusduschar är soluppvärmda vilket är ett miljövänligt sätt att få en varm dusch. Det uppvärmda vattnet förvaras i en tank som blandas med vatten från trädgårdsslangen eller via en fast rördragning.

Varför vill man ha en utedusch?

En utedusch är lika praktiskt som rolig och bör finnas i varje trädgård. Har du en pool är uteduschen ett smart sätt att minska användandet av kemikalier. Genom att tvätta sig innan du tar dig ett dopp minskar föroreningarna i vattnet och du spar in på desinfektionen och filtret!

Även för dig som inte har en pool kan utomhusduschen komma till användning. Vad passar bättre än en dusch efter löppasset eller när du vill skölja av dig det salta vattnet från havet. Har du barn eller kanske en hund så behövs ingen större motivering för utomhusduschen. Den är helt enkelt rolig.

Sist men inte minst, det är solen som värmer upp duschen så placera gärna duschen på en solig plats.

Hur installerar man en utedusch?

Uteduschen behöver stå på ett plant underlag och vara ordentligt förankrad. Duschens bottenplatta har hål för skruvar att fästa i underlaget. Förslagsvis skruvar du duschen ner i trallen med exempelvis franska träskruv. Har du ingen altan eller motsvarande utan vill placera duschen ute på exempelvis gräsmattan kan du fästa duschen i ett markspjut som har skruvhål motsvarande duschens. Tänk dock på att duschen kan förvandla gräsmattan till lera så rekommenderat är ändå att bygga en liten platta av trall eller marksten att placera fötterna.

Utomhusduschen kopplas sen via trädgårdsslang till en vattnenutkastare. Tänk på att det finns både 2-vägsdelare och 4-vägsdelare som du kan montera på din vattenutkastare. Då slipper du koppla ur duschen när du exempelvis ska vattna gräsmattan eller fylla poolen.

Hur fungerar en utedusch?

Uteduschen kopplas till trädgårdsslangen vilken fyller en vattentank som i sin tur värms upp av solen. På duschen finns en vanlig blandare som blandar det kalla vattnet som kommer från slangen med det varma vattnet som finns i tanken.

Tänk på att en utomhusdusch inte har obegränsat med varmvatten i sin tank. Är man en stor familj som duschar samtidigt vid poolen kan det vara lönt att investera i två soluppvämda uteduschar.

Utedusch på vintern?

Vatten som fryser expanderar och medför stor risk för att blandare och rörkopplingar fryser sönder. Ha därför som vana att montera ner duschen på hösten och förvara den på en varm plats där det är garanterat plusgrader. En soluppvärmd dusch fungerar dessutom dåligt utan en varm sol som värmer vattnet.

Vad ska jag tänka på när jag köper en utedusch?

  • Storleken på vattentank avgör kapaciteten, dvs hur länge du kan duscha varmt
  • Enkel att montera
  • Enkel att demontera och vinterförvara
  • Justerbar värme och vattentryck
  • Vädertålig
  • Design