Poolfilter

Filtret är det som håller poolens vatten rent från partiklar. Utan det hade vattnet blivit grumligt och det hade inte varit lika trevligt med ett dopp i poolen. Poolfiltret kopplas samman med poolens cirkulationssystem och fångar upp smuts partiklar som passerar genom systemet. Filtren från Bestway går att rengöra för att öka filtrets livslängd.

Hur fungerar poolfilter

Vill du kunna njuta av din pool under hela sommaren, då är ett pool filter nödvändigt, för att vattnet ska hålla sig rent och fräscht under hela säsongen. Det räcker alltså inte med att tillsätta kemikalier i vattnet, utan vattnet behöver komma i rörelse och cirkulera för att allt vatten i poolen ska rengöras. När poolens vatten cirkulerar med hjälp av en pump, filtreras det genom ett filter. I detta poolfilter eller patronfilter fastnar hår, hudavlagringar, kemikalier från solkräm och annan smuts som hamnat i poolen och som inte fastnat i bräddavloppet.

Fast set poolfilter eller Bestway poolfilter – vilket filter passar min pool?

Har du en mindre pool, en pool som står upp med hjälp av en stålkonstruktion eller en pool med uppblåst gummiring på ovansidan, exempelvis en Fast Set, Easy Set, Intex eller Bestway pool, så har du förmodligen en filterpump. Alternativet till en filterpump är ett reningsverk med sandfilter. Kärt barn har många namn, filtret till en filterpump kan kallas: patronfilter, bestway poolfilter, fast set poolfilter eller filterpatron.

Du kan ha samma patronfilter i samtliga, men var noga med att du köper rätt storlek på ditt pool filter. Beroende på vilken kapacitet pumpen har så skiljer det här på vilken storlek av patronfilter som passar. Bestway Flowclear 1, Bestway filter typ A eller Bestway Flowclear 3 är poolfilter som är vanliga.

Vill du vara säker på att du köper rätt poolfilter, gör så här:

  • Utgå från ditt gamla filter och mät detta med en linjal eller tumstock.
  • Mät diametern på bottenanslutningen, poolfiltrets längd och diameter.

 

Hur rengör man poolfilter?

Det traditionella patronfiltret för pool är det veckade lamellfiltret, som placeras i en filterbehållare. Denna typ av filter används för att ta bort organiska föreningar i vattnet.

Vill du göra det riktigt enkelt för dig så köper du poolfilter som är ett engångsfilter, ett rengörings fritt poolfilter. Då slipper du dessutom att köpa kemikalier som används vid rengöring av patronfilter. Hur ofta du behöver göra rent ditt bestway filter beror på hur mycket du badar och mängden smuts som hamnar i ditt filter till pool. Rekommenderat är dock att rengöra och spola av patronfiltret minst vart 14é dag.

Så rengör du ett poolfilter, steg för steg:

  • Använd ett rengöringsmedel som löser upp fett och andra föroreningar utan att skada filtermaterialet och löddra, exempelvis Filter Cleaner från Delphin.
  • Skölj först grovt av filtret och lägg det sedan helt i varmt vatten doserat med rengöringsmedlet enligt bruksanvisningen.
  • Beroende på vilket rengöringsmedel du använder, så låt nu ditt patronfilter stå i det enligt anvisad tid, så att medlet får verka.
  • Skölj sedan noga av ditt poolfilter innan du skruvar det på plats igen på filterpumpen.
  • Ett dåligt rengjort filter till pool kan skapa problem både på utrustning och försämra vattenkvalitén.

 

Poolfilter till filterpump

För att din badsäsong ska bli så lång som möjligt så behöver din pool skötas för att poolens vatten skall hålla sig klart och hygieniskt. Poolens filter bidrar till detta, precis som olika kemikalier gör. När poolen fylls för första gången så krävs det ofta extra vattentillsatser och därmed något extra filterbyte. Se därför till att du alltid har något extra Bestway poolfilter hemma.