Hem » Vattenanalys för pool och spabad

Några varor från Vattenanalys för pool och spabad

Håll koll på dina vattenvärden genom att göra vattenanalysen till en vana. Med teststickor eller digitala pooltestare mäter du allt som är viktigt för att badvattent ska vara tjänligt.

Vattenanalys för pool och spabad

Oavsett vilken årstid det är och vad termometern utomhus visar, så är det alltid skönt med ett stämningsfullt bad. En varm sommardag är det härligt att kunna svalka sig i en pool eller varför inte krypa ner i ett varmt spa-bad en kylig kväll. Men för att kunna göra detta så är det viktigt att du håller dina vattenvärden på rätt nivåer. För att få koll på detta så bör du, beroende på hur ofta du badar, men 2-3 gång i veckan göra en vattenanalys.

Hur fungerar en vattenanalys?

En vattenanalys eller vattentest är en kontroll av kemikaliernas värden i din pool eller spa-bads vatten. Skulle din vattenkontroll visa att värdena ligger på fel nivåer så kan detta ge upphov till irritation på hud och i ögon. Om du inte regelbundet testar ditt poolvatten så uppmärksammar du inte heller om desinfektionsmedlet som du använder har förbrukats, och det har börjat bildats bakterier i vattnet. Detta kan i sin tur om exempelvis badande barn dricker av poolvattnet leda till kräkningar, ont i magen och feber. Det är därför viktigt att du regelbundet gör en vattenanalys, även om det är en period då din pool eller spa-bad inte används.

Hur gör jag ett vattentest i pool?

Ett vattentest kan göras på olika sätt, på mer eller mindre avancerat sätt. Dock så är de allra flesta sätt pålitliga. Så oavsett om du använder teststickor eller en digital pooltestare så kan du vara säker på att den visar samma resultat, fast på olika sätt.

Teststickor

Teststickor eller teststrips är en pappersremsa som du håller under vattenytan i ungefär 10 sekunder, och sedan läser av resultatet direkt på testremsan. På remsan visas vattnets värden i olika färger och du kan enkelt jämföra dina färger med det som visas på förpackningen för stickorna. Skiljer färgernas styrka så bör du vidta åtgärder för detta. Dessa remsor är lika tillförlitliga som om vattentestet skulle vara vätskebaserat. Efter att du har gjort din vattenanalys och läst av denna så ska du kasta testremsan, den kan inte återanvändas.

Digitala pooltestare

Digitala pooltestare fungerar på ett liknande sätt som teststickor. Du håller först en pappersremsa under vattenytan i några sekunder och sedan för in denna i din digitala testapparat. Du kan sedan läsa av på skärmens vattnets värden. Med andra ord så slipper du gissa dig till exempelvis hur mycket ditt pH-värde ligger under ett normalvärde. Med stickor får du en indikation på att värdet är för lågt, här får du den exakta siffran. Denna vattenanalys ger dig värdet på: pH, klor alkanitet.

Gör vattenkontrollen till en vana

Många undrar hur ofta man egentligen bör göra ett vattentest, och det generella svaret är 2-3 gånger i veckan. Detta påverkas självklart av många yttre faktorer, som hur ofta du badar, hur mycket smuts du tar med dig och förorenar vattnet med, om man har ett poolskydd eller spalock och hur du använder spa och poolkemi. Andra faktorer som påverkar hur ofta du ska göra ett vattentest är om det har badat extra många personer i vattnet, efter kraftigt regn, om du har gödslat din trädgård eller efter att du har fyllt på med kemikalier, för att säkerställa balansen i vattnet. Har du ett spabad så kan det behövas en extra vattenanalys innan du sjunker ner i vattnet. Detta för att den höga vattentemperaturen kan påverka vattenkemikalierna. På Filter 4 spas kan du köpa allt du behöver för en korrekt och trygg vattenanalys, en vattenkontroll kan inte göras för ofta!