Hem » Poolkemi » Klorfri desinfektion

Klorfri desinfektion

Är du känslig eller allergisk mot klor är bromsalt och aktivt syre är två alternativ för dig som vill ha en klorfri desinfektion av ditt spabad eller pool. Brom har många fördelar mot klor, det är bland annat en nästintill luktfri kemikalie och det är inte lika känsligt för vilket pH-värde vattnet har för att det ska vara verksamt. Aktivt syre fungerar genom att det frigör syre i vattnet vilket dödar mikroorganismer. Syret försvinner snabbt ur vattnet och du kan använda ditt spabad redan 4 timmar efter du tillsatt aktivt syre. Du kan med fördel kombinera brom och aktivt syre genom att låta bromet fungera långtidsverkande genom bromtabletter och använda aktivt syre som en chockdesinfektion efter badet används.

Vad är aktivt syre?

Aktivt syre är en mild desinficering som lämpar sig bra om man är känslig mot klor eller inte uppskattar dess lukt. Aktivt syre är inte endast skonsamt mot dig och din hud utan även mot naturen och utrustningen i ditt spabad eller pool. Då aktivt syre är mildare än exempelvis klor så behöver detta tillsättas oftare i badvattnet. Men det räcker inte att enbart tillsätta nytt syre, för efter endast ett par veckor kommer det att ha bildats mikroorganismer som den klorfria desinfektionen inte klarar av att bekämpa, speciellt under de varmaste veckorna. Därför bör du ungefär varannan vecka använda en klorchockbehandling som exempelvis Oxi Booster för att bekämpa dessa. Oxi boster innehåller både klor och aktivt syre och kan genom detta bekämpa den påväxt av bakterier som du har fått i din pool eller spabad.

Hur fungerar aktivt syre?

Aktivt syre desinficerar med syre. När du löser upp Oxi granulat eller aktivt syre i spabadet så frigörs syre, som är det som dödar bakterierna i vattnet. Aktivs syre förbrukas fort i ditt badvatten och du behöver fylla på detta ofta. Fördelen här är dock att om du har en klorfri desinficering, så kan du fortsätta att bada mycket snart efter att en chockbehandlats med Oxi eller Aktivt syre har gjorts. För att både förlänga och även öka effekten hos syret så bör du använda en aktivator, exempelvis Algmedel special.

Idealiska vattenvärden vid användning av Aktivt syre:

pH 7,2 - 7,6
Aktivt syre 5-8 mg/l (5-8 ppm)
Alkalitet 80-120 mg/l

Vad är Brom salt?

Brom Salt använder du om du har ett spabad som är utrustad med en bromgenerator. Brom är en klorfri desinficering och ett gott alternativ om du är känslig mot klorets starka doft eller att din hud reagerar på detta ämne. Det är också många med blont hår som får en grönaktig nyans i håret efter att ha utsatt det för badvatten med klor i under en längre tid.

Hur fungerar Brom salt?

Spabadets bromgenerator omvandlar bromsaltet till brom som oxiderar smutspartiklar, resultatet av detta ger dig ett svamp-, virus- och bakteriefritt badvatten. Brom är ett mycket effektivt alternativ till klor på grund av att det tar bort organiska föroreningar genom oxidering.

Är Brom bra för huden?

Brom irriterar inte hud eller ögon på samma sätt som klor, då det har ett neutralt pH-värde. Brom är på det sättet mer effektivt än klor om det skulle uppstå ett högt pH-värde i badvattnet.

Hur tillsätter jag Brom salt?

Innan du tillsätter Brom i vattnet så måste du först göra en vattenanalys för att kontrollera pH-värdet, justera detta vid behov. Hur stor mängd Brom salt du ska tillsätta i ditt badvatten kan du läsa av på bromgeneratorn, eller dess bruksanvisning. Innan du sedan häller ner Bromet i vattnet så bör du först lösa upp det i en hink med vatten.

När du ska göra en chockklorering vid användning av i ditt spabad så använder du Oxi eller Spa chock, då får du ett klart och bakteriefritt badvatten.

Idealiska vattenvärden vid användning av Brom salt:

pH 7,2 - 7,6
Brom 2,0 - 3,0 ppm (mg/l). Testa bromvärdet regelbundet och om det är för högt justera ner styrkan på bromgeneratorn och/eller byt delar av vattnet.
Alkalitet 80-120 mg/l

Oavsett vad du väljer för desinficering i ditt spabad eller pool så är det viktigt att duscha innan du kliver ner i badet. Detta för att minimera antalet bakterier som du tar med dig ner i vattnet och därmed behöva använda mer kemikalier. För att underlätta för badgästerna att inte glömma duschen så rekommenderar vi att du ställer en utedusch vid ditt spabad eller pool.