Hem » Spakemi » Doseringsflottör

Doseringsflottör

Att använda en doseringflottör för att kontinuerligt tillföra kemi till badvattnet är ett smidigt sätt att hålla en jämn och fin vattenkvalitet. Med en klordoserare eller klordispenser som de också kallas tillförs klor till spabadet eller poolen över tid utan att du riskerar att missfärga botten pga starka kemikalier.

En doseringsflottör, klordispenser eller klordoserare som det också kallas, används för att kontinuerligt tillföra klor, brom eller ett annat pool- eller spakemi i badvattnet. Flottören flyter runt på vattenytan med tabletten i, skulle du välja att inte använda en klordoserare i din pool eller spabad riskerar du att få missfärgningar på botten. I din automatiska klordoserare lägger du ner det poolkemi som du använder för att desinficera ditt badvatten. En klordispenser är sedan utrustad med en justerbar ratt, så att du kan kontrollera utsläppsmängden. På detta sätt kan du vara säker på att klortabletten fördelas jämnt i ditt badvatten. De flesta klordoserare på marknaden är anpassade för användning av 20 eller 200 grams kemipuckar. Du kan i de flesta fall även använda mindre kemipuckar, men inte granulat.

Vilket kemi ska ligga i flottören?

För att vattnet ska hålla sig rent och fräscht i din pool eller spabad så krävs det att du tillsätter olika kemikalier. Antingen så väljer du att desinficera vattnet med klortabletter eller så väljer du ett klorfritt alternativ för detta. För att sedan detta värde ska hålla sig på en jämn nivå och inte drastiskt sjunka så bör du tillsätta antingen långtidsverkande klor eller en multitabs, och denna tablett lägger du i din flottör. Klordoseraren ser sen till att ständigt tillsätta en liten del desinficerande medel i vattnet, så att vattenvärdena håller sig på en jämn nivå. Kontrollera ständigt ditt badvatten med teststickor eller använd en digital vattenmätare.

Varför ska en klordoserare användas?

Som vi nämnde tidigare så är det viktigt att inga kemikalier kastas direkt ner i poolen eller spabadet, om det inte gäller granulat eller flytande medel. Tabs, puckar eller tabletter ska alltid läggas i en klordispenser eller bräddavloppet på din pool. Kemikalier som läggs direkt i poolen kan ge poolduken missfärgningar.

Har du ett spabad så bör du med fördel välja en doseringsflottör, då klortabletter har en förmåga att lösa upp sig fortare i varmt vatten. Använder du dig av en flottör istället för att lägga tabletterna direkt i bräddavloppet så har du möjlighet att bättre reglera flödet, för hur mycket klor som släpps ut i vattnet. Du riskerar annars att få ett för högt klorvärdet i ditt spabad.