Hem » Filter till spabad och pool » Filter spabad

Filter spabad

Hitta ditt spafilter enkelt genom att filtrera på filtrets storlek. Du kan även hitta ditt spafilter genom att frisöka på tillverkarens artikelnummer, eller spamodell.
Filter Laddar...
Filter - Längd: (cm)  
Filter - Ytterdiameter: (cm)  

Hur fungerar filter till spabad?

För att du skall kunna njuta av ditt spabad året runt så krävs det att du har ett filter till ditt spabad. Det räcker alltså inte med att tillsätta kemikalier, utan vattnet behöver komma i rörelse och cirkulera för att allt vatten i ditt spabad ska rengöras. När karets vatten cirkulerar med hjälp av en pump, filtreras det också genom ett filter. I detta spafilter fastnar hår, hudavlagringar, kemikalier från hudkräm och annan smuts som hamnat i spabadet och som inte har tagits upp av bräddavloppet.

Vilket filter passar mitt spabad?

Det enklaste sättet att välja rätt spabadsfilter på är att titta på det gamla filtret. Står det här någon betäckning eller siffror som du kan utgå ifrån? Gör det inte det så får du ta fram en mätstock och börja mäta ditt filter till spabad.

 • Mät ditt spabadsfilters ytterlängd och ytterdiameter.
 • Om filtret har ett hål på toppen så mäter du diametern på detta.
 • Om filtret har en yttre eller inre gänga i botten så mäter du ytterdiametern på denna. Kontrollera även om denna gänga är grov eller fin.
 • Ett filter kan också skilja i täthet, det vill säga hur tätt filtermaterialet är veckat. Här kan det antingen vara grovt eller fint. Detta påverkar hur effektivt materialet släpper igenom vatten och samtidigt fångar upp smuts.

Efter att du har tagit dessa mått ska du kunna urskilja vilket filter som kommer att passa till ditt spabad.

Så rengör du filter till spabad

Det finns olika sorts spafilter där det skiljer på hur du rengör detta. Ett engångsfilter till spabad behöver du inte rengöra, så denna modell av spafilter förenklar din skötsel betydligt. Med ett engångsfilter till ditt spabad slipper du att rengöra det varannan vecka. Dessutom slipper du att köpa kemikalier som rengör ditt spafilter från smuts och fett. Ett spafilter som du tvättar kontinuerligt får du aldrig riktigt rent, oavsett hur noggrann du är med tvätt och slöjning.

Hålen på filtermaterialet kommer att sättas igen med tiden och filtret förlorar sin förmåga att hålla vattnet klart. Så denna modell av spafilter behöver bytas ut minst en gång per år. Med andra ord – med ett engångsfilter blir det mindre arbete och renare, klarare vatten! Ett engångsfilter till spabad bör bytas ut vart tredje månad. Så en rekommendation är att alltid ha ett extra spafilter hemma.

En rengöring av filter till spabad gör du med en Filter Cleaner. Denna kemikalie tar effektivt bort kalk, organiska partiklar, fett och oljerester på ett skonsamt sätt. Hur ofta du borde göra rent ditt filter varierar, det beror på hur ofta du badar, hur många som badar och mängden föroreningar som hamnar i spabadet. En rekommendation är ändå att rengöra sitt spabadsfilter två gånger per månad. Regelbunden rengöring av spafiltret ökar både filtrets livslängd och vattnets kvalitét.

Rengöring spafilter, steg för steg:

  • Använd ett rengöringsmedel som löser upp fett och andra föroreningar utan att skada filtermaterialet och löddra, exempelvis Filter Cleaner från Delphin.
  • Skölj först grovt av filtret och lägg det sedan helt i varmt vatten, doserat med rengöringsmedlet enligt bruksanvisningen.
  • Beroende på vilket rengöringsmedel du använder, så låt nu ditt spafilter stå och dra, enligt anvisad tid, så att medlet får verka.
  • Skölj sedan noga av ditt spafilter innan du skruvar det på plats igen.

Ett spabadsfiltret bör bytas minst var 12:e månad för att behålla filtreringskapacitet. Ett dåligt rengjort filter kan skada både utrustning och försämra vattenkvalitén. Kom även ihåg att endast använda kemikalier som är avsedda för att tvätta pool- eller spafilter, då du annars riskerar att förstöra allt badvatten.

Filter till spabad

För att din badsäsong ska sträcka sig över hela året så behöver du ett spafilter och ditt filter måste skötas, så att vattnet håller sig klart och hygieniskt. Genom kontinuerlig rengöring av ditt spafilter uppnår du goda värden i ditt badvatten och uppehåller samtidigt en längre livslängd på ditt filter. På Filters4spas håller vi ett brett sortiment av olika filters för spabad. Du kommer garanterat att hitta ett spafilter som passar till ditt spabad, oavsett om du söker ett engångsfilter eller rengöringsbart filter för spa.