Hem » Poolrengöring, spa- & poolskötsel

Några varor från Poolrengöring, spa- & poolskötsel

Med en egen pool i trädgården eller ett spabad så kommer också arbetet med att hålla denna ren. Det räcker inte med att använda sig av kemikalier, utan synlig smuts på väggar och botten ska tas bort med svamp, borste och olika sugverktyg. Om du sköter din poolrengöring eller sparengöring på rätt sätt, så kommer både vattnet och tekniken att hålla längre. Med andra ord kommer du spara både tid och pengar med rätt poolskötsel!

Visst är det skönt att kunna kasta sig ner i poolen en varm sommardag, men detta förutsätter givetvis att vattnet är fräscht och att kemikalierna ligger på rätt nivåer. Ett viktig jobb för dig som pool- eller spaägare är därför att rengöringen fungerar som den ska, att du rengör din pool eller spabad kontinuerligt. Poolrengöring går till på olika sätt och du använder dig av flera redskap, bland annat en poolrobot, pooldammsugare eller bottensug, samt håv, svamp och borste. Hur ofta du behöver rengöra ditt spa eller använda poolvård varierar, exempelvis beroende på hur ofta du badar, om du använder ett pool-eller spalock och hur din bassäng står placerad.

Varför ska jag rengöra min pool eller spabad?

Att rengöra sin pool eller spabad är en förutsättning för att vattnet ska vara klart och rent nog för att bada i. Du rengör din pool eller spabad på flera olika sätt, dels med spa och poolkemi, med ett filter till spabad och pool (Länk) samt en manuell rengöring, med olika redskap. Poolskötsel eller sparengöring är ett viktigt komplement för att hela rengöringsprocessen ska fungera. Skulle exempelvis ett löv fastna i filtret, så kommer inte detta att prestera som förväntat. Detsamma gäller om botten är full med sand, då påverkar detta kemikalierna negativt. Dessutom så blir det inte lika roligt att bada om vattnet är smutsigt. Så med andra ord är poolrengöring och sparengöring en viktig del av poolvården.

Hur fungerar poolrengöring?

Det finns olika redskap att ta till när det är dags för att rengöra poolen, beroende på vad för smuts du vill avlägsna. Detsamma gäller om du ska rengöra ett spa. Denna bassäng innehåller oftast en mindre volym vatten, men är precis lika viktig att rengöra, om inte viktigare. Skillnaden mellan en pool och ett spabad är att denna har mer teknik, då den ska klara av att hålla värmen på vattnet, ge bubblor och olika massagestrålar samt rengöra vattnet. Det är därför viktigt att du sköter rengöringen av spabad på rätt sätt, för att undvika skador på karet.

Vid rengöringen av pool och spa använder du olika verktyg, beroende hur du vill rengöra. Är det exempelvis smuts på vattenytan som du vill avlägsna så rekommenderar vi en ytvattenhåv för detta. Det är en platt håv som inte är lika tung att arbeta med. På botten vill du däremot ha en större håv, som kan få med dig mycket smuts upp samtidigt. En annan fördel med en bottenhåv är att du kan svänga runt den, utan att smutsen som du har fångat upp åker ut. Finns det smuts på botten som inte fastnar i håven så är det en bottensug eller dammsugare som behövs. En viktig del av poolen att sköta om är duken, det ser tråkigt ut att ha en poolliner som är missfärgad och smutsig. Här använder du dig av diverse borstar och svampar, som på ett säkert sätt eliminerar smutsen utan att skada pollduken.

Poolrengöring utan pump

Att ha en pump till sin pool eller spa är nödvändigt för att rengöringen ska bli optimal. Med pumpens hjälp cirkulerar vattnet och med det kemikalierna. Men för poolskötsel med håv, borste och svamp så har pumpen ingen inverkan. Här är det kroppsarbete som gäller! Har du en större pool så kan det vara användbart att ha ett teleskopskaft. Med ett långt skaft kopplat till exempelvis din håv kommer rengöringen bli enklare. I de fall då pumpen kan komma till användning när det kommer till rengöring av pool så är det vissa bottensugar som kan kopplas till pumpen.

Köp poolrengöring på Filters4spas

Poolrengöring och poolskötsel är en självklarhet för den som har någon form av bassäng i trädgården. Poolvård och sparengöring innefattar allt från håvar, svampar och borstar till poolrobotar och pooldammsugare. På Filter4spas köper du allt du behöver för att på ett enkelt och säkert sätt rengöra ditt spabad och pool. Glöm heller inte att köpa rengöringsmedel som är anpassat för poolvård.