När du ska välja spabad så är det viktigt att du köper spa som är anpassat för vårt nordiska klimat. Många önskemål som belysning, högtalare, massagemunstycken och reningsverk står ofta högt på listan, men glöm inte bort vikten av att köpa ett välisolerat spabad med termolock för att sedan kunna hålla nere energikostnaderna. Det finns flera saker som du bör tänka på innan du köper och installerar ditt spabad, för att kunna hålla en låg driftskostnad.

Spalock

Det är ingen hemlighet att värmen stiger uppåt och försvinner bort om du inte har ett ordentligt termolock som ligger på ditt spabad och håller kvar värmen. Spalocket ska vara ordentligt isolerat och vara utrustat med spännen som håller detta på plats, även vid oväder.

Isolerat spabad

När du köper spabad så ska du se över dess isolering. Det finns alltid tester som är gjorda för respektive kar och det är viktigt att du tar reda på hur och var dessa tester är utförda. Att spabadet håller tänkt temperatur och framför allt att testet är utfört i vårt klimat. Annars kan det senare bli en besvikelse när du upptäcker att ditt spabad inte alls levererar som förväntat och att energiförbrukningen är betydligt högre.

Typ av cirkulationspump

Man skiljer på två olika typer av pumpar: cirkulationspumpens uppgift är att cirkulera vattnet samt att värma det. Pump nummer två är pumpen till massagestrålarna, som är betydligt kraftigare för att kunna trycka vattnet i den omfattningen som den gör. Är det en och samma pump som både cirkulerar vattnet och trycker massagestrålarna så kommer den att dra betydligt mer energi och den måste vara kraftigare. Samt att den behöver köra massagedelen när den egentligen inte behöver, då ingen badar.

Geografiskt läge

För att hålla nere energiförluster så mycket som möjligt så ska du placera ditt spabad i ett skyddat läge. Det är inte främst kölden som knycker energi från spabadet utan vind och fukt. Det är därför fördelaktigt att placera karet i ett skyddat läge från blåsten. Men visst har utomhustemperaturen också betydelse. Är det låga temperaturer utomhus så går det åt mer energi för att pumpen ska hålla uppe vattentemperaturen.

Användning

Hur ofta använder du spabadet? Så fort du lyfter av termolocket så släpper du även ut värmen. Är det vinter så kommer den kyliga luften i kontakt med vattnet och börjar kyla ner det. Använder du spabadet flera gånger i veckan och under långa perioder så går det åt mer energi för att hålla uppe värmen. Så tänk därför på att omedelbart lägga på locket igen när du inte använder spabadet. Dessutom så används massagestrålar, pumpen och eventuellt belysning när du badar och detta ökar energikostnaderna.

Har du ett spabad på tomten så kommer det att kosta för att underhålla detta, både i energiförbrukning och underhåll i form av spafilter, kemi, rening m.m. Men vad kostar energiförbrukningen? Självklart är det flera rörliga parametrar som spelar roll här som vattentemperatur, hur ofta du använder det, vattenbyten osv. Men säg att du har ett spabad för mellan fyra till sex personer, håller en temperatur på 38°C, badar två gånger i veckan och byter vatten på det tre gånger per år. Då kommer elförbrukningen ligga på mellan 200-400 kWh/mån. Vad detta motsvarar i pengar går inte riktigt att säga, då detta varierar mellan vart i landet du bor samt vilken årstid det är. Även om du har ett bundet eller rörligt elavtal.

Men det finns åtgärder du kan göra för att hålla nere energikostnaderna på ditt spa.

Solfångare

Från vår till sensommar kan du värma upp vattnet i ditt spabad med hjälp av solen. Solfångare kan antingen läggas ut på din gräsmatta eller monteras på en intilliggande byggnad. Med hjälp av det soluppvärmda vattnet så kommer du kunna sänka dina energikostnader under denna perioden.

Isolera under spabadet

Som bekant så försvinner den mesta värmen ovanifrån, men att isolera marken där spabadet står hjälper också till att bevara värmen. Lägg ut ett lager frigolit eller liknande isoleringsmaterial som du ställer ditt spa på, så minimerar du kyla som försvinner denna vägen. Genom detta så kommer du att spara in på energikostnaderna.

Sänk temperaturen

Rekommendationen är inte att sänka temperaturen mellan badtillfällena om inte dessa är väldigt långa. Kommer inte spabadet att användas på 3-4 veckor så kan temperaturen sänkas ner till 20 grader, som vanligtvis är den lägsta temperaturen för ett spa. Men ha i åtanke att det tar mellan 1-2 timmar sedan för badet att sedan höja temperaturen med 1 grad igen. Man bör inte heller tömma spabadet helt under långa perioder.

Här kommer en checklista på hur du kan sänka dina energikostnad för spabad:

  • Kraftigt spalock eller termolock – avgörande faktor för låg energiförbrukning
  • Ordentligt isolerat spabad
  • Använd spabadet förnuftigt - hur ofta och hur länge du badar har betydelse
  • Geografiskt läge, samt utomhustemperatur
  • Typ av cirkulationspump
  • Vilket läge står spabadet i - skyddat läge ger mindre energiförlust
  • Håll nere energiförbrukningen under sommarperioden med en solfångare
  • Håll nere energikostnaden genom extra isolering i marken
  • Sänk temperaturen ett par grader om spabadet inte ska användas på ett tag