Att ha ett spabad utomhus i trädgården och sjunka ner i när du behöver avkoppling och bara njuta av tystnaden är maximal njutning. Men ett utespa är precis lika användbart när du har gäster och tillsammans med vännerna vill sjunka ner bland varma bubblor och samtidigt avnjuta något kallt att dricka. Men vilket spabad ska du välja?

Vilket spabad ska jag välja?

Det finns olika sorts spabad att välja bland, de i utespa hårdplast, uppblåsbara spabad eller vedeldade tunnor. Vilken variant som passar dig bäst beror på hur du kommer att använda ditt spabad utomhus, samt vart det kommer att placeras.

Ett spabad i hårdplast är det vanligaste badet att köpa om man vet med sig att spabadet kommer att användas året runt. Ett spa i hårdplast är dyrare än exempelvis en uppblåsbar bubbelpool, men de har betydligt fler funktioner, bekvämligheter, variationer i utseende och storlekar. Dessutom kan du välja att bygga in ett spabad i hårdplast, vilket inte rekommenderas om du istället väljer ett spa som är uppblåsbart. Olika massagesystem, belysning och WIFI-anslutning är bara några av funktionerna som du hittar hos ett spabad i hårdplast. Dessutom kommer denna pumpen att vara rejälare och erbjuda större rening och cirkulation av vattnet.

Ett uppblåsbart spabad är ett billigare utespa, och perfekt om du endast kommer att använda spabadet under en begränsad period. Att tömma ett spabad, så att det står tomt under en längre period är inget som vi rekommenderar, då rörsystem och pump kan ta skada av detta på ett spa i hårdplast. Då bör du istället köpa ett uppblåsbart spabad. Dessutom är detta betydligt enklare att gömma i förrådet när det inte används.

En tredje variant av varma spabad är en vedeldad tunna, detta är dock ett val för den tålmodige. Du måste byta ut vattnet näst intill varje gång du ska bada, då det inte finns något reningsverk på detta utespa. Undantaget är om du ska använda tunnan för bad flera dagar i rad. Dessutom så tar det längre tid att värma upp detta spabad, då vattnet värms av en vedeldad kamin. Däremot så behöver du inte oroa dig för höga elräkningar med en vedeldad tunna. Dessutom så sägs det att en vedeldad tunna i trä har helande egenskaper.

• Vart ska bubbelpoolen placeras? - Tillgång till el och vatten är ett måste

• Ska du bygga in bubbelpoolen i terrassen? - Då behöver utespat vara utformat för att detta ska fungera

 

Köp spabad i hårdplast

Ett spa i hårdplast kommer i många olika utföranden, inte bara när det kommer till storlek och form, utan också sitt- och liggmöjligheter. Här kan du välja och vraka mellan funktioner som massagesystem, belysning, jetsetstrålar, WIFI-uppkoppling och olika reningssystem.

Fördelar med ett spa i hårdplast:
• Bekvämaste spabadet du kan välja, när det kommer till sitt- och liggmöjligheter
• Det finns en mängd olika tillbehör och funktioner att välja bland
• Du kan få stämningsfull belysning i mörkret
• Det finns en mängd olika massagesystem och jetsetstrålar att välja bland

Nackdelar med ett spabad i hårdplast
• Bör inte stängas av en längre period under året, då det finns risk att rörsystemet kan rosta och det bildas en bakterietillväxt här. Dessutom kan systemet frysa och kvarvarande vatten expandera och leda till att något går sönder
• Kräver en mer avancerad installation än vad ett uppblåsbart spabad gör
• Dyrare spabad i inköp än en uppblåsbar bubbelpool

 

Köp uppblåsbart spabad

Ett uppblåsbart spa har inte riktigt lika hög komfort, och saknar exepelvis riktiga sittplatser och många bekväma funktioner. I utbyte så går det istället otroligt fort att installera ett mjukt spabad och lika fort att plocka ner, om du vet att det inte kommer att användas under en längre period. Skulle det visa sig att spabad verkligen var en hits hemma hos dig så kan du sedan byta upp dig till ett spa i hårdplast.

En uppblåsbar bubbelpool har inte samma isolering som ett hårt spabad, det tar därför lite längre tid att värma upp det och det går åt mer energi för att hålla det varmt. Vill du använda ditt uppblåsbara spa även under vintersäsongen så behöver det vara utrustat med ett frostskydd. Ett frostskydd förhindrar att systemet skulle frysa sönder om temperaturen sjunker under 6 grader.

Fördelar med ett uppblåsbart spabad
• Enkla att frakta, flytta och plocka ner
• Billiga spabad i inköp
• Snabb installation

Nackdelar med uppblåsbart spabad
• Inte lika hög komfort när det kommer till sitt- och liggplatser
• Pumpen kan vara högljudd
• Risk att det går hål i den uppblåsbara sargen
• Inte många valbara funktioner
• Utan frostskydd kan de inte användas under vintersäsongen

 

Köp en vedeldad badtunna

Det finns egentligen två olika sorts badtunnor, de i trä och de som har en träklädd utsida men en insida av plast. De badtunnor som helt är tillverkade i trä har en kortare livslängd och kräver mer underhåll.
Vill du att din badtunna ska innehålla saltvatten så måste du se till att kaminen är tillverkad för att klara av just saltvatten. När det kommer till badtunnans kamin så finns det också här två olika varianter, de i aluminium och de i rostfritt stål. Generellt kan sägas att kaminer i rostfritt stål är dyrare men å andra sidan betydligt tåligare.

Fördelar med en vedeldad badtunna
• Ett mer miljövänligt alternativ till spabad
• Det sprider sig en ljuvlig doft från en vedeldad badtunna
• En vedeldad badtunna är billigare i inköp, då det inte finns en massa funktioner på detta spabad

Nackdelar med en vedeldad badtunna
• En vedeldad badtunna kräver mer underhåll, då den är tillverkad av trä
• I en vedeldad badtunna sparas inte vattnet under en längre tid, utan det tappas ut och badtunnan ska skrubbas ren. I detta spabad saknas det en pump som cirkulerar vattnet, därför bildas det lätt en bakterietillväxt om du låter vattnet stå kvar i tunnan efter användning
• Det krävs framförhållning när man ska bada, då det tar långt tid för kaminen att värma upp vattnet

 

Sammanfattning – vilket spabad ska jag köpa?

Är du nybörjare inom spabad och vet egentligen inte hur mycket du ska använda badet under året? Kanske har du ett sommarställe som du vill ta med dig spabadet till eller så kan du redan nu säga ett detta kommer endast bli en rolig grej under vår, sommar och en bit in på hösten - då skulle vi rekommendera ett uppblåsbart spabad till dig.
Är du däremot en livsnjutare och vill ligga var och varannan kväll nersjunken mellan de varma bubblorna, medans vinden viner i håret. När inte du själv bubblar så kanske barnen använder spabadet som pool under sommarsäsongen - då låter det som att det är ett spabad i hårdplast som du ska välja.
Vill du däremot ha ett spabad vid stugan, kanske har du en bastu på tomten men vill nu även kunna njuta av värmen i ett bad utomhus - då kan en vedeldad badtunna vara precis rätt för dig.