Vårt nya levnadssätt med hemmajobb och hemestrar innebär att vi spenderar mycket tid hemma, i och runt bostaden, vilket innebär att många drömmar äntligen har slagit in! En dröm som många har gjort verklighet av är att skaffa ett eget spabad till trädgården. Att ha möjligheten att året runt gå ut och sjunka ner i ett varmt bad fantiserar många om, men vad kostar det att äga ett spabad och hur mycket arbete är det i underhåll? Vi har tagit fram några frågor som du bör fundera på innan du ska köpa spabad.

Vart ska du placera ditt spabad?

Vart ska du placera ditt spabad, hur stor yta har du för detta? Kanske har du redan en stor terrass att ställa det på eller ett hörn på gräsmattan som har en fin utsikt. Det viktigaste du ska tänka på är att spabadet får en bra och stabil grund att stå på. Tänk på att du behöver komma åt spabadets servicelucka till pumpen för underhåll, och även kunna tappa ur vattnet. Ska du bygga en trappa för att komma ner i badet eller ska du sänka ner spabadet i terrassen och låta bygga en trappa runt det, så att det blir en del av din altan. Väljer du att placera spabadet direkt på altanen kan det ibland vara nödvändigt att bygga någon form av insynsskydd. Dels för att få en mer privat miljö men även för att det ska bli mer skyddat mot väder och vind. För inte blir det behagligt att sitta och njuta bland bubblorna medans vinden viner och sliter i ditt hår!

Vilken modell av spabad ska du välja?

Hur ska ditt spabad se ut för att det ska passa dina behov och den placering som du valt? Ska det vara runt eller fyrkantigt, hur många personer ska få plats i badet och ska det finnas avsedd plats för att ligga eller enbart sitta i badet. Hur ska utrustningen av spabadet se ut? LED-belysning, jetmunstycken, massagesystem, reningsverk, WIFI-styrning, pekskärm och högtalare, hur komforten ska se ut samt vilka bekvämligheter det ska finnas bestämmer du. Det finns både dyrare och billiga spabad, det är ditt behov som bestämmer vilket spabad som passar dig. Innan du köper ett spabad så bör du först besöka någon butik för att titta på olika modeller och provsitta dessa, för att enklare kunna hitta det spa som passar dig bäst.

Hur stor är din budget?

När du sätter en budget för ditt spabad så får du dela upp denna kostnaden i tre delar:
• Hur mycket får spabadet kosta i inköpspris
• Vad får själva installationen kosta
• Vad får drift och underhåll kosta

Det är budgeten som bestämmer vilken modell det slutligen landar i, hur placeringen kommer att bli samt hur miljön kommer se ut runt spabadet. Givetvis skiljer sig priset på olika storlekar och hur komforten ser ut, men när det kommer till design och finesser så kan det skilja en hel del.

Vad kostar ett spabad i drift?

Det är svårt att svara på exakt vad ett spabad kostar i drift, men det är många som höjer på ögonbrynen när de får höra att det inte är mer. Fast eller rörligt elpris, säsong på året och vart du geografiskt bor är faktorer som spelar roll för energikostnaden. Men faktorer som hur väl isolerat spabadet är, om du har ett bra termolock, har du lagt ut isolering i botten, samt hur skyddat ditt spabad är mot väder och vind påverkar kostnaden.
Man kan säga att i snitt så drar ett väl isolerat spabad mellan 2500-4000 kwh/år om du håller en temperatur på 38°C och du badar två gånger i veckan i ca 30 minuter åt gången.

Hur ska ett spabad underhållas?

Att sköta om ett spabad är inte komplicerat och kräver ingen utbildning. De allra flesta spabad har ett inbyggt reningsverk, som dagligen ska vara igång för att cirkulera vattnet genom filtret och på så sätt hålla det rent. Detta filter bör du rengöra minst en gång i månaden och sedan byta ut det någon gång per år. Men förutom detta så behöver du även regelbundet tillsätta klor eller om du istället väljer ett klorfritt alternativ som Brom eller aktívt syre. Det är även viktigt med rätt balans i vattnet och detta sköter du med pH-medel. Vattenvärdena kontrolleras regelbundet med hjälp av exempelvis teststickor. Hela spabadets vatten bör bytas mellan 2-4 gånger per år, beroende på hur du använder ditt spabad. Så i underhållskostnaden kan du räkna in:
Spakemi
Spafilter
Vattenanalys
Håv, svamp och borste