Spa- och poolinspiration

Att ha ett spabad utomhus i trädgården och sjunka ner i när du behöver avkoppling och bara njuta av tystnaden är maximal njutning. Men ett utespa är precis lika användbart när du har gäster och tillsammans med vännerna vill sjunka ner bland varma bubblor och samtidigt avnjuta något kallt att dricka. Men vilket spabad ska du välja?

Vilket spabad ska jag välja?

Det finns olika sorts spabad att välja bland, de i utespa hårdplast, uppblåsbara spabad eller vedeldade tunnor. Vilken variant som passar dig bäst beror på hur du kommer att använda ditt spabad utomhus, samt vart det kommer att placeras.

Ett spabad i hårdplast är det vanligaste badet att köpa om man vet med sig att spabadet kommer att användas året runt. Ett spa i hårdplast är dyrare än exempelvis en uppblåsbar bubbelpool, men de har betydligt fler funktioner, bekvämligheter, variationer i utseende och storlekar. Dessutom kan du välja att bygga in ett spabad i hårdplast, vilket inte rekommenderas om du istället väljer ett spa som är uppblåsbart. Olika massagesystem, belysning och WIFI-anslutning är bara några av funktionerna som du hittar hos ett spabad i hårdplast. Dessutom kommer denna pumpen att vara rejälare och erbjuda större rening och cirkulation av vattnet.

Ett uppblåsbart spabad är ett billigare utespa, och perfekt om du endast kommer att använda spabadet under en begränsad period. Att tömma ett spabad, så att det står tomt under en längre period är inget som vi rekommenderar, då rörsystem och pump kan ta skada av detta på ett spa i hårdplast. Då bör du istället köpa ett uppblåsbart spabad. Dessutom är detta betydligt enklare att gömma i förrådet när det inte används.

En tredje variant av varma spabad är en vedeldad tunna, detta är dock ett val för den tålmodige. Du måste byta ut vattnet näst intill varje gång du ska bada, då det inte finns något reningsverk på detta utespa. Undantaget är om du ska använda tunnan för bad flera dagar i rad. Dessutom så tar det längre tid att värma upp detta spabad, då vattnet värms av en vedeldad kamin. Däremot så behöver du inte oroa dig för höga elräkningar med en vedeldad tunna. Dessutom så sägs det att en vedeldad tunna i trä har helande egenskaper.

• Vart ska bubbelpoolen placeras? - Tillgång till el och vatten är ett måste

• Ska du bygga in bubbelpoolen i terrassen? - Då behöver utespat vara utformat för att detta ska fungera

 

Köp spabad i hårdplast

Ett spa i hårdplast kommer i många olika utföranden, inte bara när det kommer till storlek och form, utan också sitt- och liggmöjligheter. Här kan du välja och vraka mellan funktioner som massagesystem, belysning, jetsetstrålar, WIFI-uppkoppling och olika reningssystem.

Fördelar med ett spa i hårdplast:
• Bekvämaste spabadet du kan välja, när det kommer till sitt- och liggmöjligheter
• Det finns en mängd olika tillbehör och funktioner att välja bland
• Du kan få stämningsfull belysning i mörkret
• Det finns en mängd olika massagesystem och jetsetstrålar att välja bland

Nackdelar med ett spabad i hårdplast
• Bör inte stängas av en längre period under året, då det finns risk att rörsystemet kan rosta och det bildas en bakterietillväxt här. Dessutom kan systemet frysa och kvarvarande vatten expandera och leda till att något går sönder
• Kräver en mer avancerad installation än vad ett uppblåsbart spabad gör
• Dyrare spabad i inköp än en uppblåsbar bubbelpool

 

Köp uppblåsbart spabad

Ett uppblåsbart spa har inte riktigt lika hög komfort, och saknar exepelvis riktiga sittplatser och många bekväma funktioner. I utbyte så går det istället otroligt fort att installera ett mjukt spabad och lika fort att plocka ner, om du vet att det inte kommer att användas under en längre period. Skulle det visa sig att spabad verkligen var en hits hemma hos dig så kan du sedan byta upp dig till ett spa i hårdplast.

En uppblåsbar bubbelpool har inte samma isolering som ett hårt spabad, det tar därför lite längre tid att värma upp det och det går åt mer energi för att hålla det varmt. Vill du använda ditt uppblåsbara spa även under vintersäsongen så behöver det vara utrustat med ett frostskydd. Ett frostskydd förhindrar att systemet skulle frysa sönder om temperaturen sjunker under 6 grader.

Fördelar med ett uppblåsbart spabad
• Enkla att frakta, flytta och plocka ner
• Billiga spabad i inköp
• Snabb installation

Nackdelar med uppblåsbart spabad
• Inte lika hög komfort när det kommer till sitt- och liggplatser
• Pumpen kan vara högljudd
• Risk att det går hål i den uppblåsbara sargen
• Inte många valbara funktioner
• Utan frostskydd kan de inte användas under vintersäsongen

 

Köp en vedeldad badtunna

Det finns egentligen två olika sorts badtunnor, de i trä och de som har en träklädd utsida men en insida av plast. De badtunnor som helt är tillverkade i trä har en kortare livslängd och kräver mer underhåll.
Vill du att din badtunna ska innehålla saltvatten så måste du se till att kaminen är tillverkad för att klara av just saltvatten. När det kommer till badtunnans kamin så finns det också här två olika varianter, de i aluminium och de i rostfritt stål. Generellt kan sägas att kaminer i rostfritt stål är dyrare men å andra sidan betydligt tåligare.

Fördelar med en vedeldad badtunna
• Ett mer miljövänligt alternativ till spabad
• Det sprider sig en ljuvlig doft från en vedeldad badtunna
• En vedeldad badtunna är billigare i inköp, då det inte finns en massa funktioner på detta spabad

Nackdelar med en vedeldad badtunna
• En vedeldad badtunna kräver mer underhåll, då den är tillverkad av trä
• I en vedeldad badtunna sparas inte vattnet under en längre tid, utan det tappas ut och badtunnan ska skrubbas ren. I detta spabad saknas det en pump som cirkulerar vattnet, därför bildas det lätt en bakterietillväxt om du låter vattnet stå kvar i tunnan efter användning
• Det krävs framförhållning när man ska bada, då det tar långt tid för kaminen att värma upp vattnet

 

Sammanfattning – vilket spabad ska jag köpa?

Är du nybörjare inom spabad och vet egentligen inte hur mycket du ska använda badet under året? Kanske har du ett sommarställe som du vill ta med dig spabadet till eller så kan du redan nu säga ett detta kommer endast bli en rolig grej under vår, sommar och en bit in på hösten - då skulle vi rekommendera ett uppblåsbart spabad till dig.
Är du däremot en livsnjutare och vill ligga var och varannan kväll nersjunken mellan de varma bubblorna, medans vinden viner i håret. När inte du själv bubblar så kanske barnen använder spabadet som pool under sommarsäsongen - då låter det som att det är ett spabad i hårdplast som du ska välja.
Vill du däremot ha ett spabad vid stugan, kanske har du en bastu på tomten men vill nu även kunna njuta av värmen i ett bad utomhus - då kan en vedeldad badtunna vara precis rätt för dig.

Vårt nya levnadssätt med hemmajobb och hemestrar innebär att vi spenderar mycket tid hemma, i och runt bostaden, vilket innebär att många drömmar äntligen har slagit in! En dröm som många har gjort verklighet av är att skaffa ett eget spabad till trädgården. Att ha möjligheten att året runt gå ut och sjunka ner i ett varmt bad fantiserar många om, men vad kostar det att äga ett spabad och hur mycket arbete är det i underhåll? Vi har tagit fram några frågor som du bör fundera på innan du ska köpa spabad.

Vart ska du placera ditt spabad?

Vart ska du placera ditt spabad, hur stor yta har du för detta? Kanske har du redan en stor terrass att ställa det på eller ett hörn på gräsmattan som har en fin utsikt. Det viktigaste du ska tänka på är att spabadet får en bra och stabil grund att stå på. Tänk på att du behöver komma åt spabadets servicelucka till pumpen för underhåll, och även kunna tappa ur vattnet. Ska du bygga en trappa för att komma ner i badet eller ska du sänka ner spabadet i terrassen och låta bygga en trappa runt det, så att det blir en del av din altan. Väljer du att placera spabadet direkt på altanen kan det ibland vara nödvändigt att bygga någon form av insynsskydd. Dels för att få en mer privat miljö men även för att det ska bli mer skyddat mot väder och vind. För inte blir det behagligt att sitta och njuta bland bubblorna medans vinden viner och sliter i ditt hår!

Vilken modell av spabad ska du välja?

Hur ska ditt spabad se ut för att det ska passa dina behov och den placering som du valt? Ska det vara runt eller fyrkantigt, hur många personer ska få plats i badet och ska det finnas avsedd plats för att ligga eller enbart sitta i badet. Hur ska utrustningen av spabadet se ut? LED-belysning, jetmunstycken, massagesystem, reningsverk, WIFI-styrning, pekskärm och högtalare, hur komforten ska se ut samt vilka bekvämligheter det ska finnas bestämmer du. Det finns både dyrare och billiga spabad, det är ditt behov som bestämmer vilket spabad som passar dig. Innan du köper ett spabad så bör du först besöka någon butik för att titta på olika modeller och provsitta dessa, för att enklare kunna hitta det spa som passar dig bäst.

Hur stor är din budget?

När du sätter en budget för ditt spabad så får du dela upp denna kostnaden i tre delar:
• Hur mycket får spabadet kosta i inköpspris
• Vad får själva installationen kosta
• Vad får drift och underhåll kosta

Det är budgeten som bestämmer vilken modell det slutligen landar i, hur placeringen kommer att bli samt hur miljön kommer se ut runt spabadet. Givetvis skiljer sig priset på olika storlekar och hur komforten ser ut, men när det kommer till design och finesser så kan det skilja en hel del.

Vad kostar ett spabad i drift?

Det är svårt att svara på exakt vad ett spabad kostar i drift, men det är många som höjer på ögonbrynen när de får höra att det inte är mer. Fast eller rörligt elpris, säsong på året och vart du geografiskt bor är faktorer som spelar roll för energikostnaden. Men faktorer som hur väl isolerat spabadet är, om du har ett bra termolock, har du lagt ut isolering i botten, samt hur skyddat ditt spabad är mot väder och vind påverkar kostnaden.
Man kan säga att i snitt så drar ett väl isolerat spabad mellan 2500-4000 kwh/år om du håller en temperatur på 38°C och du badar två gånger i veckan i ca 30 minuter åt gången.

Hur ska ett spabad underhållas?

Att sköta om ett spabad är inte komplicerat och kräver ingen utbildning. De allra flesta spabad har ett inbyggt reningsverk, som dagligen ska vara igång för att cirkulera vattnet genom filtret och på så sätt hålla det rent. Detta filter bör du rengöra minst en gång i månaden och sedan byta ut det någon gång per år. Men förutom detta så behöver du även regelbundet tillsätta klor eller om du istället väljer ett klorfritt alternativ som Brom eller aktívt syre. Det är även viktigt med rätt balans i vattnet och detta sköter du med pH-medel. Vattenvärdena kontrolleras regelbundet med hjälp av exempelvis teststickor. Hela spabadets vatten bör bytas mellan 2-4 gånger per år, beroende på hur du använder ditt spabad. Så i underhållskostnaden kan du räkna in:
Spakemi
Spafilter
Vattenanalys
Håv, svamp och borste

Funderar du på vilken temperatur du bör hålla i spabadet, om denna kan sänkas under vintersäsongen eller hur ofta du behöver byta vatten? Här tar vi upp några av de frågor som många blivande spaägare har, eller funderingar som dyker upp hos er som redan är ägare av ett spabad.

Vilken temperatur ska spabadet ha?

Vad är rätt temperatur i ett spabad? Finns det en rekommenderad temperatur som vattnet bör ligga på för att spabadets pumpverk och mekanik ska fungera optimalt, eller är detta en smaksak och upp till varje spaägare? För vuxna så ligger en behaglig temperatur på ett spa mellan 37-40°C. Det finns givetvis undantag, mindre barn föredrar också oftast ett par grader svalare vatten. Så även om du föredrar långa bad, då kan det vara skönt att sänka temperaturen lite. Sommartid när solen gassar så kan det däremot vara skönt att istället kunna krypa ner och ta ett svalkande dopp i spabadet. Så med andra ord så varierar temperaturen något på spabad och detta beror främst på vilka som badar i det och vilken tid på säsongen det är.

Hur lång tid tar det att värma ett spabad?

Temperaturen i ett spabad höjs vanligtvis med mellan 1-2 grader per timme. Hur lång tid det kommer att ta för att värma upp ditt spabad beror bland annat utomhustemperaturen, vilken temperatur vattnet hållert som du spolar upp ditt spabad med och vilken temperatur du vill att vattnet ska komma upp i. När sedan vattnet i ditt spabad har kommit upp i rätt temperatur så ser pumpen till att ditt spabad håller denna. Även nattetid då temperaturen sjunker utomhus så håller spabadet samma temperatur. Dock så kan det krävas mer energi för detta.

Kan man sänka temperaturen mellan badtillfällena?

Ska du inte använda ditt spabad under en längre tid, tre veckor eller mer så kan du sänka temperaturen på ditt spabad. Vill du sänka temperaturen i ditt spa så bör du inte understiga 20°C. Detta är vanligtvis den lägsta inställbara temperaturen men givetvis kan det skilja mellan olika modeller. Ska du låta ditt spabad stå orört i mindre än 3 veckor, så bör du ändå låta vattnet hålla sin temperatur. Detta för att det tar mycket energi för att värma upp vattnet igen. De flesta modeller värmer vattnet 1-2°C i timmen och under hela denna tiden så kommer pumpen att vara igång.

Kan spabadet stå utan vatten på vintern?

Under kortare perioder är det okej att spabadet står tomt, men detta är något som bör undvikas. Risken för att rost bildas i rörsystemen är stor och att kallt vatten fryser sönder plastdetaljer. Så med andra ord så bör du inte tömma ditt spabad under vintern. Läs mer i vår guide om hur du kan sänka elförbrukningen på ditt spabad.

Hur ofta ska vattnet bytas i ett spabad?

Hur ofta du bör byta vatten i ditt spabad beror främst på hur många ni är som använder badet och hur ofta ni badar. Generellt så kan man säga att om man använder komunalt vatten, är fyra personer som badar två gånger i veckan så ska man byta spabadets vatten ungefär tre till fyra gånger per år. Vid mer frekvent badande eller om det är fler som nyttjar spabadet så bör det vara fler vattenbyten. Likaså gäller om man har egen brunn som vattnet tas av, då bör det också ske fler vattenbyten. Ett vattenbyte innan vintern bör planeras in före den stränga kylan kommer, då detta skulle kräva mer energi.

Regn i spabadet

Kan man bada när det regnar? Ja, du kan bada när det regnar, men du ska vara medveten om att regn i spabadets vatten stör pH-värdet och förorenar vattnet. Med det sagt så bör du göra en vattenanalys när du har badat klart för att reglera värdena igen. Det vanligaste är att pH-värdet höjs efter att det regnat, förutsatt att du badar och spalocket inte har varit på.

Vad ska jag tänka på för att ha fint vatten i spabadet?

  • Det främsta du ska göra för att säkerställa att du har en bra vattenbalans är att testa vattnet med teststickor eller en digital vattenmätare. Då ser du direkt om vattnet håller rätt värden och kan justera detta med spakemi vid behov.
  • Duscha alltid före du kliver ner i spabadet, för att bli av med föroreningar som du annars skulle ta med dig ner i vattnet. På så sätt minskar behovet av kemikalier och ditt spabad blir mer lättskött. Placera gärna en utedusch intill ditt spabad så blir det enklare att te en dusch innan badet.
  • Det är viktigt att du regelbundet tvättar spafiltret och byter ut detta vid behov. Blir filtret tätt så fungerar inte reningen optimalt och smuts som annars skulle ha fastnat här går tillbaka in i spabadet. Spafiltret ska rengöras en gång per månad och bytas ut en till två gånger på år. Detta beror givetvis lite på hur du använder ditt spabad. I vår webbshop finner du ett brett utbud av spafilter!
  • Byt vattnet regelbundet i spabadet.
  • När du rengör spabadet så använd endast rengöringsmedel som är anpassad för spabad, för att inte få ett skummande vatten eller rubba vattenbalansen.
  • Ta kontinuerligt bort synlig smuts med håvar, svampar och borstar.
  • Använd ett spalock eller termolock som skyddar vattnet mot smuts och håller vattnet varmt i spabadet.

 

När du ska välja spabad så är det viktigt att du köper spa som är anpassat för vårt nordiska klimat. Många önskemål som belysning, högtalare, massagemunstycken och reningsverk står ofta högt på listan, men glöm inte bort vikten av att köpa ett välisolerat spabad med termolock för att sedan kunna hålla nere energikostnaderna. Det finns flera saker som du bör tänka på innan du köper och installerar ditt spabad, för att kunna hålla en låg driftskostnad.

Spalock

Det är ingen hemlighet att värmen stiger uppåt och försvinner bort om du inte har ett ordentligt termolock som ligger på ditt spabad och håller kvar värmen. Spalocket ska vara ordentligt isolerat och vara utrustat med spännen som håller detta på plats, även vid oväder.

Isolerat spabad

När du köper spabad så ska du se över dess isolering. Det finns alltid tester som är gjorda för respektive kar och det är viktigt att du tar reda på hur och var dessa tester är utförda. Att spabadet håller tänkt temperatur och framför allt att testet är utfört i vårt klimat. Annars kan det senare bli en besvikelse när du upptäcker att ditt spabad inte alls levererar som förväntat och att energiförbrukningen är betydligt högre.

Typ av cirkulationspump

Man skiljer på två olika typer av pumpar: cirkulationspumpens uppgift är att cirkulera vattnet samt att värma det. Pump nummer två är pumpen till massagestrålarna, som är betydligt kraftigare för att kunna trycka vattnet i den omfattningen som den gör. Är det en och samma pump som både cirkulerar vattnet och trycker massagestrålarna så kommer den att dra betydligt mer energi och den måste vara kraftigare. Samt att den behöver köra massagedelen när den egentligen inte behöver, då ingen badar.

Geografiskt läge

För att hålla nere energiförluster så mycket som möjligt så ska du placera ditt spabad i ett skyddat läge. Det är inte främst kölden som knycker energi från spabadet utan vind och fukt. Det är därför fördelaktigt att placera karet i ett skyddat läge från blåsten. Men visst har utomhustemperaturen också betydelse. Är det låga temperaturer utomhus så går det åt mer energi för att pumpen ska hålla uppe vattentemperaturen.

Användning

Hur ofta använder du spabadet? Så fort du lyfter av termolocket så släpper du även ut värmen. Är det vinter så kommer den kyliga luften i kontakt med vattnet och börjar kyla ner det. Använder du spabadet flera gånger i veckan och under långa perioder så går det åt mer energi för att hålla uppe värmen. Så tänk därför på att omedelbart lägga på locket igen när du inte använder spabadet. Dessutom så används massagestrålar, pumpen och eventuellt belysning när du badar och detta ökar energikostnaderna.

Har du ett spabad på tomten så kommer det att kosta för att underhålla detta, både i energiförbrukning och underhåll i form av spafilter, kemi, rening m.m. Men vad kostar energiförbrukningen? Självklart är det flera rörliga parametrar som spelar roll här som vattentemperatur, hur ofta du använder det, vattenbyten osv. Men säg att du har ett spabad för mellan fyra till sex personer, håller en temperatur på 38°C, badar två gånger i veckan och byter vatten på det tre gånger per år. Då kommer elförbrukningen ligga på mellan 200-400 kWh/mån. Vad detta motsvarar i pengar går inte riktigt att säga, då detta varierar mellan vart i landet du bor samt vilken årstid det är. Även om du har ett bundet eller rörligt elavtal.

Men det finns åtgärder du kan göra för att hålla nere energikostnaderna på ditt spa.

Solfångare

Från vår till sensommar kan du värma upp vattnet i ditt spabad med hjälp av solen. Solfångare kan antingen läggas ut på din gräsmatta eller monteras på en intilliggande byggnad. Med hjälp av det soluppvärmda vattnet så kommer du kunna sänka dina energikostnader under denna perioden.

Isolera under spabadet

Som bekant så försvinner den mesta värmen ovanifrån, men att isolera marken där spabadet står hjälper också till att bevara värmen. Lägg ut ett lager frigolit eller liknande isoleringsmaterial som du ställer ditt spa på, så minimerar du kyla som försvinner denna vägen. Genom detta så kommer du att spara in på energikostnaderna.

Sänk temperaturen

Rekommendationen är inte att sänka temperaturen mellan badtillfällena om inte dessa är väldigt långa. Kommer inte spabadet att användas på 3-4 veckor så kan temperaturen sänkas ner till 20 grader, som vanligtvis är den lägsta temperaturen för ett spa. Men ha i åtanke att det tar mellan 1-2 timmar sedan för badet att sedan höja temperaturen med 1 grad igen. Man bör inte heller tömma spabadet helt under långa perioder.

Här kommer en checklista på hur du kan sänka dina energikostnad för spabad:

  • Kraftigt spalock eller termolock – avgörande faktor för låg energiförbrukning
  • Ordentligt isolerat spabad
  • Använd spabadet förnuftigt - hur ofta och hur länge du badar har betydelse
  • Geografiskt läge, samt utomhustemperatur
  • Typ av cirkulationspump
  • Vilket läge står spabadet i - skyddat läge ger mindre energiförlust
  • Håll nere energiförbrukningen under sommarperioden med en solfångare
  • Håll nere energikostnaden genom extra isolering i marken
  • Sänk temperaturen ett par grader om spabadet inte ska användas på ett tag