Klor

Vad är klor?

Klor använder du i din pool eller spabad för att hålla vattnet rent och klart, ett rengöringsmedel som tar död på bakterier och angrepp som annars kan få vattnet i din pool att se eller lukta illa. Kloret i vattnet förbrukas kontinuerligt, så det är viktigt att ständigt fylla på detta. Hur fort kloret förbrukas beror bland annat på poolens storlek, vattentemperatur, solljus, hur mycket den används, samt hur mycket smuts de badande tar med sig ner i poolvattnet. Det är därför viktigt att du alltid duschar före du hoppar ner i poolen.

Det finns olika sätt att applicera klor i poolens- eller spabadets vatten. I vårt breda sortiment av chockklor och klortabletter finner du allt från klortabletter, veckoklor och klorgranulat.

För mycket klor i spabadet, är det farligt?

Det rekommenderade värdet på klor 1 – 3 enheter klor. Högre klorvärden är inte hälsosamt att bada i ger hudirritation och kan ge problem med andningsvägarna. För privat bruk räcker normalt 1 enhet klor. För att ta ner för höga klorvärden finns Delphin antiklor som sänker klorvärdet snabbt. Vid överklorering kan man vänta 24 timmar och därefter kontrollera värdet. Det viktiga är att pH värdet är mellan 7,0 och 7,4 annars blir kloret aggressivt och angriper metalldelar och gummipackningar samt ger hudirritationer. Oftast gäller inte garantier för spabadet om inte klor och pH värde är korrekt.

Chockklorera mitt spabad, hur gör jag?

Använd Delphin spaklor 6 teskedar/1000L vatten. Starta alla pumpar i 10 minuter. Vänta 24 timmar innan nästa bad. Finns också ett effektivare och bättre medel Delphin Oxibooster detta försvinner fortare ur badvattnet och bad kan göras efter 6 – 12 timmar (blandning av klor och aktivtsyre).